2008. március 31., hétfő

1,3 milliárd dolláros bírság a Microsoftnak

Az Európai Bizottság újabb tetemes összegű bírságot varrt a Microsoft nyakába, azért mert nem felelt meg a 2004-ben támasztott követelményeknek, és továbbra is visszaélt a PC szoftverpiaci erőfölényével.A pénzbírság az Európai Bizottság történetében az eddigi legnagyobbnak számít.

2004 márciusában a bizottság utasította a Microsoft-ot, hogy versenytársai számára 120 nap alatt tegye hozzáférhetővé a kölcsönösségi információt. Az antitröszt bizottság később azt is kiderítette, hogy a redmondi vállalat rendkívül magas jogdíjat követelt a szabadalmaiért, amely lényegében megakadályozta a konkurens szoftvergyártókat abban, hogy hozzáférjenek a szükséges információkhoz.
A jelenlegi büntetést aszerint számolták ki, hogy hány nappal (pontosan 488 nappal) haladta meg a Microsoft a bizottság által kiszabott határidőt. Azt is hozzátette, hogy a jelenlegi büntetés mindössze 60%-a a maximális 2,2 milliárd dolláros felső határnak, amelyet a bizottság kiszabhatott volna.
Az Európai Únió versenyképességet vizsgáló megbízottja, Neelie Kroes úgy nyilatkozott, hogy "soha nem jelentett élvezetet" megbírságolni a Microsoftot, de állítása szerint a bizottság beavatkozás ésszerű lépés volt a Microsoft által a versenytársaktól követelt "ésszerűtlen" összegekhez képest. "Ez a lépés világszerte negatív hatással volt több millió irodára, vállalatra és kormányra is." - mondta.

Nincsenek megjegyzések: